poniedziałek, 17 października 2016

Jak poprzez jedzenie wzmacniać organizm jesienią

We wrześniu odbyły się dwa spotkania w Klubach Mam (bezpłatne dla uczestników, dofinansowane przez Gminy: Zielonka i Wołomin), podczas których p. dietetyk - Magda Kocel Nowakowska opowiedziała nam jak można wzmacniać organizm nasz i dzieci w okresie największych przeziębień. 

Jesień to okres który nie zachęca nas do spacerów, a większość z nas ma nadzieje, że uda nam się uniknąć dolegliwości zdrowotnych takich jak grypa czy przeziębienie. Jednakże coraz więcej osób w tym okresie czuje się zmęczona, osłabiona i senna. 
Dzieje się tak, gdyż nasz organizm przez okres letni był inaczej traktowany przez nas samych- dieta bogata w witaminy i substancje odżywcze, odpoczynek od pracy oraz słońce i duża ilość świeżego powietrza sprawia, że organizm jest dotleniony, wypoczęty i zregenerowany. Ale jesień to czas wzmacniania układu odpornościowego – warto sobie zafundować chwile wytchnienia i naturalnie potraktować nasz organizm poprzez dietę, ruch oraz odpowiednią dawkę snu.


Kilka słów o diecie wzmacniającej układ odpornościowy:

  1. Warzywa sezonowe: marchew, dynia, buraki, rzodkiew, cebula, cukinia – bogactwo mikro i makro elementów, witamin i błonnika. Na ciepło wspaniale ogrzewają nasz organizm.                                                                                                  
  2. Kiełki- brokułu, rzodkiewki, lucerny, soczewicy i słonecznika – są bogate w żelazo i kwas foliowy, którego niedobory mogą powodować zmęczenie i znudzenie.                                              
  3. Miód-w okresie jesiennym polecam dwa rodzaje Akacjowy- jako codzienna porcja słodyczy która stymuluje układ odpornościowy, oraz walczy z drobnoustrojami polecany również dla dzieci po 1 roku życia. Oraz miód lipowy w okresie choroby, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.
  4. Rośliny strączkowe- groszek cukrowy, fasolka szparagowa, bób, cieciorka, soczewica- niedocenione źródło roślinnego białka – które jest również wartościowe dla naszego organizmu – warto wprowadzić je na stałe do naszego jadłospisu.
  5. Owoce- jak jabłka, śliwki i gruszki, winogrona – bogactwo witaminy C, antyoksydantów i flawonoidów, których po prostu nie może zabraknąć w twoim codziennym menu, gdyż dadzą nam zastrzyk naturalnej energii i stymulują układ odpornościowy.
  6. Ruch- spacer, marszobieg czy siłownia. Ćwicz na świeżym powietrzu dzięki temu dotlenisz organizm, wzmocnisz stawy i działasz przeciw osteoporozie.
  7. Tłuszcze roślinne- oliwa z oliwek, olej z awokado, olej lniany  są doskonałym źródłem energii dla naszego organizmu i bogactwem kwasów z rodziny omega 3-6-9.
  8. Sen i odpoczynek- nasz organizm regeneruje się, kiedy śpimy przynajmniej 7-8 godzin.      
  9. Wprowadzamy nowe produkty do codziennego żywienia takie jak sezonowe warzywa i owoce, kiełki, miód, oleje roślinne, przyprawy ora rośliny strączkowe.
  10. Przyprawy- Imbir, kurkuma, cynamon, majeranek i tymianek. Które na co dzień są w naszej kuchni - warto spróbować kawy z kurkumą, lub owsianki z cynamonem i imbirem.

I pamiętajmy, jesienna dieta  nie jest trudna – nie robisz rewolucji w swoim dotychczasowym sposobie odżywiania, ale wprowadzasz nowe, smaczne i ulubione produkty. Warto z niej skorzystać, gdyż nie tylko wzmacnia nasz organizm ale również poprawia nasze samopoczucie


Jeśli już zachorujemy na schorzenia górnych dróg oddechowych, oraz na choroby grypopodobne warto również pamiętać o dobrym odżywianiu. Ciepłe i lekkostrawne posiłki takie jak zupy, owsianki, kasze z warzywami i mięsem lub warzywami strączkowymi wzbogacone o odpowiednie przyprawy wzmocnią i zregenerują nasz organizm. W tym czasie warto również ograniczyć mleko krowie, nabiał oraz cukier - te produkty wychładzają nasz organizm oraz zwiększają wydzielanie śluzu w organizmie, przez co katar dłużej się utrzymuje.

Informacji, kórych udzieliła p. Magda było tak dużo, że trudno je wszystkie tu umieścić. Ale tym bardziej zachęcamy do udziału w kolejnych spotkaniach Klubu Mam - w Zielonce 18.10, a w Wołominie 26.10 kolejne warsztaty żywieniowe z p. Magdą. Informacje o planowanych spotkaniach na bieżąco znajdziecie na naszym fb: https://www.facebook.com/MamyWolomin/ 

A kto zainteresowany bliżej tematem zdrowego żywienia, tego zachęcamy do zaglądania na blog naszego gościa - https://www.facebook.com/pastazgroszku/  . 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz