We wrześniu odbyły się dwa spotkania w Klubach Mam (bezpłatne dla uczestników, dofinansowane przez Gminy: Zielonka i Wołomin), podczas których p. dietetyk - Magda Kocel Nowakowska opowiedziała nam jak można wzmacniać organizm nasz i dzieci w okresie największych przeziębień.
Jesień to okres który nie zachęca nas do spacerów, a
większość z nas ma nadzieje, że uda nam się uniknąć dolegliwości zdrowotnych
takich jak grypa czy przeziębienie. Jednakże coraz więcej osób w tym okresie czuje
się zmęczona, osłabiona i senna.
Dzieje się tak, gdyż nasz organizm przez okres
letni był inaczej traktowany przez nas samych- dieta bogata w witaminy i substancje
odżywcze, odpoczynek od pracy oraz słońce i duża ilość świeżego powietrza
sprawia, że organizm jest dotleniony, wypoczęty i zregenerowany. Ale jesień to
czas wzmacniania układu odpornościowego –
warto sobie zafundować chwile
wytchnienia i naturalnie potraktować nasz organizm poprzez dietę, ruch oraz
odpowiednią dawkę snu.Kilka słów o diecie wzmacniającej układ odpornościowy:
- Warzywa sezonowe: marchew, dynia, buraki, rzodkiew, cebula, cukinia – bogactwo mikro i makro elementów, witamin i błonnika. Na ciepło wspaniale ogrzewają nasz organizm.
- Kiełki- brokułu, rzodkiewki, lucerny, soczewicy i słonecznika – są bogate w żelazo i kwas foliowy, którego niedobory mogą powodować zmęczenie i znudzenie.
- Miód-w okresie jesiennym polecam dwa rodzaje Akacjowy- jako codzienna
porcja słodyczy która stymuluje układ odpornościowy, oraz walczy z
drobnoustrojami polecany również dla dzieci po 1 roku życia. Oraz miód lipowy w
okresie choroby, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.
- Rośliny strączkowe- groszek cukrowy, fasolka
szparagowa, bób, cieciorka, soczewica- niedocenione źródło roślinnego białka –
które jest również wartościowe dla naszego organizmu – warto wprowadzić je na
stałe do naszego jadłospisu.
- Owoce- jak jabłka, śliwki i gruszki,
winogrona – bogactwo witaminy C, antyoksydantów i flawonoidów, których po
prostu nie może zabraknąć w twoim codziennym menu, gdyż dadzą nam zastrzyk
naturalnej energii i stymulują układ odpornościowy.
- Ruch- spacer, marszobieg czy siłownia. Ćwicz na świeżym powietrzu dzięki temu
dotlenisz organizm, wzmocnisz stawy i działasz przeciw osteoporozie.
- Tłuszcze roślinne- oliwa z oliwek, olej z
awokado, olej lniany są doskonałym
źródłem energii dla naszego organizmu i bogactwem kwasów z rodziny omega 3-6-9.
- Sen i odpoczynek- nasz organizm regeneruje się, kiedy śpimy przynajmniej 7-8
godzin.
- Wprowadzamy nowe produkty do codziennego żywienia takie jak sezonowe warzywa i owoce, kiełki, miód, oleje roślinne, przyprawy ora rośliny strączkowe.
- Przyprawy- Imbir, kurkuma, cynamon, majeranek i tymianek. Które na co dzień są w naszej kuchni - warto spróbować kawy z kurkumą, lub owsianki z cynamonem i imbirem.
I pamiętajmy, jesienna dieta nie jest trudna – nie robisz rewolucji w swoim dotychczasowym sposobie odżywiania, ale wprowadzasz nowe, smaczne i ulubione produkty. Warto z niej skorzystać, gdyż nie tylko wzmacnia nasz organizm ale również poprawia nasze samopoczucie
Jeśli już zachorujemy na schorzenia górnych dróg oddechowych,
oraz na choroby grypopodobne warto również
pamiętać o dobrym odżywianiu. Ciepłe i lekkostrawne posiłki takie jak zupy,
owsianki, kasze z warzywami i mięsem lub warzywami strączkowymi wzbogacone o
odpowiednie przyprawy wzmocnią i zregenerują nasz organizm. W tym czasie warto
również ograniczyć mleko krowie, nabiał oraz cukier - te produkty wychładzają nasz organizm oraz zwiększają wydzielanie śluzu w organizmie, przez co katar dłużej się utrzymuje.
Informacji, kórych udzieliła p. Magda było tak dużo, że trudno je wszystkie tu umieścić. Ale tym bardziej zachęcamy do udziału w kolejnych spotkaniach Klubu Mam - w Zielonce 18.10, a w Wołominie 26.10 kolejne warsztaty żywieniowe z p. Magdą. Informacje o planowanych spotkaniach na bieżąco znajdziecie na naszym fb: https://www.facebook.com/MamyWolomin/
A kto zainteresowany bliżej tematem zdrowego żywienia, tego zachęcamy do zaglądania na blog naszego gościa - https://www.facebook.com/pastazgroszku/ .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz